Budite vidljivi za sve one koji vas traže

Vaš proizvod ili usluga su specifični i ne znate koja strategija bi imala najbolji rezultat? Ne znate odakle početi i kako mjeriti uspjeh? Ne brinite, ovo su pitanja koja nam klijenti svakodnevno postavljaju. Kroz dugogodišnje iskustvo i bezbrojne kampanje, razvili smo modularnu strategiju nastupa koja se zasniva na dobro poznatim koracima: definisanje ciljeva i ciljne grupe – marketing miks planiranje – kreiranje i sprovođenje kampanje – kontrola i analiza rezultata

U procesu kreiranja personalizovane kampanje za promociju određenog proizvoda, usluge ili brenda, koristimo sve alate digitalnog marketinga. Budući da nam na raspolaganju stoje vrlo detaljne opcije za definisanje ciljnih grupa, ove kampanje se kupcu obraćaju na efikasan način, dajući oglašivaču mogućnost za kontrolu sprovođenja kampanje i korekcije. Takođe se vrlo jasno mogu izmjeriti rezultati prikaza i na osnovu njih analizirati trište kako bi se u narednom periodu ispravile sve eventualne greške u postavkama.

I ako ovo sve zvuči komplikovano, u suštini nije. Vaš proizvod, usluga ili brend se prikazuje osobama koje su potencijalni kupci (jer su recimo u bliskoj prošlosti na internetu tražili sličan proizvod ili uslugu), rezultati prikaza se analiziraju i na osnovu toga algoritmi u oglasnim kampanjama traže slične osobe. Za vaš brend to znači efikasan prikaz oglasa i minimalne troškove kampanje.

Prepoznajući potrebe naših klijenata, kreirali smo posebne pakete usluga za oblast hotelijerstvo, te kampanje za povećanje broja zaposlenih u različitim granama industrije.

Paket za turizam i hotelijerstvo

Hotelska, odnosno turistička djelatnost danas ne može funkcionisati bez neke vrste digitalnog marketinga, bilo da se oslanja na jedan od brojnih servisa za rezervacije (Booking, Expedia, Airbnb, Hostelworld, Agoda…), ili samostanlo obavlja oglašavanje. I kako su “third party” servisi za rezervacije najjednostavniji te od hotelskog osoblja ne zahtjevaju napredno poznavanje digitalnog marketinga, oni predstavljaju najčešći izbor u branši. Međutim ovdje se javlja više problema, pored visokog procenta koji ovi servisi naplaćuju za izvršenu rezervaciju (12%, 15% ili čak 18%), oni takođe funkcionišu na principu uporednog prikaza, gdje se na jednom mjestu pojavljuje sva konkurencija. Tada potencijalni gost bira između većeg broja ponuda, dok je servisu koji pruža uslugu svejedno, jer će svakako naplatiti procenat od bilo koje rezervacije.

Promjene u pretragama na internetu domaćih turista u jednoj godini mogu iznositi između 10% i 25%, dok inostrani turisti zbog ogromne ponude koju mogu pronaći na internetu, svoje preferencije mijenjaju čak i do 50%. Ovo znači da ne postoji jedan plan digitalnog marketinga za budućnost, već da se težnje gostiju moraju konstantno pratiti i prema njima prilagođavati kampanje ali i ponudu.

Izvor: Hotel Insights with Google

Prednost digitalnog marketinga u ovom slučaju je višestruka i ogleda se prije svega u znatno nižoj cijeni (za optimalan rezultat preporuka je da se u digitalni marketing investira između 4-5% ukupnih prihoda) u odnosu na servise za rezervacije koji hotel koštaju u prosjeku 15% vrijednosti izdanih soba. Oglašavanje se vrši pomoću specijalizovanih Google Ads kampanja ciljano, samo osobama koje namjeravaju rezervisati noćenje u određenom mjestu. Uporedo se vrši i rad na brendu kroz promocije i priče na društvenim mrežama, ali i redovno održavanje i ažuriranje web stranice, Google Maps profila. Redovno se analiziraju rezultati, a u izvještajima se koriste podaci dobijeni iz Google analitike, te informacije o globalnom kretanju rezervacija koji nam pomažu da shvatimo odakle dolaze rezervacije, ne samo za naš hotel, već i za sve konkurentne objekte. Na ovaj način jednostavno dolazimo do novih izvora koji će u budućnosti generisati nove rezervacije. Ovo sve utiče da se hotel bolje pozicionira na tržištu, poveća procente popunjenosti kapaciteta, te postepeno proširuje svoje usluge i podiže njihovu cijenu, dok iznos ulaganja u marketing ne mora nužno da raste.

Kampanja za povećanje broja zaposlenih

Problem nedostatka zaposlenih nije samo karakteristika razvijenih privreda. Brojna preduzeća i kod nas imaju sličan problem, koji zatim pokušavaju riješiti različitim oglasima koji onda daju slabe ili nikakve rezultate. Međutim glavni problem ne leži u vidljivosti kompanije, već u poruci i sadržaju koji oni plasiraju pokušavajući da privuku aplikante za zaposlenje. Ovde se javlja potreba za klasičnom marketing kampanjom, pomoću koje na tržištu rada klijenta pozicioniramo kao poželjnog poslodavca, odnosno “prodajemo” priliku za posao. Tako je nastao i naš paket koji u sebi sadrži korake i alate potrebne da se kreira adekvatna slika o kompaniji koju predstavljamo, zatim da se putem različitih kampanja obratimo ciljnoj grupi, te da sve ove akcije adekvatno izmjerimo pomoću analitike i na kraju uporedimo dobijene rezultate. Samo na ovaj način možemo imati pravu informaciju koliko koja kampanja daje rezultata i šta je eventualno potrebno korigovati. Radna snaga kod nas postaje ograničen resurs i ovaj problem će u budućnosti biti sve izraženiji.